Salut fa un pas més perquè els infermers dispensin medicaments

Crea una comissió de treball que presentarà abans de l'agost una proposta per regular la dispensació de productes sanitaris


Salut ha fet un pas important per tal que el col·lectiu d'infermers pugui dispensar medicaments. El Departament ha signat un conveni amb el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya i amb els de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, en el qual s'acorda la creació d'una comissió de treball.

Aquesta serà l'encarregada d'elaborar una proposta de redacció per regular la indicació, l’ús i la autorització en la dispensació de medicaments i de productes sanitaris per part d'aquest col·lectiu.

L'acord arriba després que el Consell Interterritorial de Salut, en el qual estan representats el ministeri de Salut i les comunitats, tirés endavant el març passat el projecte de Reial Decret que regularà la indicació, ús i autorització per repartir medicaments i productes sanitaris del personal d'infermeria.

La norma habilitarà els infermers a donar medicaments i productes sanitaris que no necessitin recepta o bé els subjectes a prescripció que estiguin regulats per una guia clínica que elaboraran conjuntament metges, infermers i representants de diversos ministeris.

La capacitat legal perquè els infermers puguin receptar fàrmacs es contempla des de l'aprovació fa sis anys de la Llei 28/2009 que modificava l'anterior normativa sobre garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris. No obstant, aquesta norma ha de ser complementada amb un Reial Decret i encara no ha estat regulada a Catalunya.

La comissió de treball, que haurà de presentar el redactat abans del 31 de juliol, estarà composada per representants del Consell de les Professions Sanitàries de Catalunya, del Consell de la Professió Infermera, del mateix Departament de Salut, del Servei Català de la Salut (CatSalut), de l’AQuAS, del Consell de Col·legis d’Infermeria de Catalunya i dels Col·legis Oficials d’Infermeres i Infermers de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.


Conflicte obert

Tot i que diversos països com Canadà, Suècia i Irlanda, ja contemplen aquesta prescripció, el Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) sosté que aquesta pràctica pot suposar un "risc per la seguretat del pacient".

En una declaració que va ser aprovada per la seva Assemblea General i feta pública al seu web el 28 de març, CGCOM assegura que "la prescripció forma part indissoluble de l'acte mèdic" i manifesta el seu rebuig "davant qualsevol intent de prescripció de medicaments no realitzada pel facultatiu que prèviament hagi establert el diagnòstic".

Els representats d'infermeria, per la seva banda, defensen la seva capacitat per prescriure medicaments. L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) va assegurar en un comunicat que s'addueixen "motius falsos" sobre el risc de la seguretat del pacient i va defensar el caràcter multidisciplinari de la salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article